Na tento recept jsem narazila úplně náhodou na blogu, který měl celkem asi 3 až 4 příspěvky. Oslnil mě jeho nenáročností a trochu jsem si ho upravila k obrazu svému. Ale moc děkuji za tenhle nápad majitelce toho blogu!
Tento chléb nejenom, že je zdravý, ale zároveň je vhodný při dietách. No a nám všem doma moc chutná ☺️.
Suroviny:
200 g goudy
4 vejce
4 polévkové lžíce psyllia
1 lžička prášku do pečiva
semínka: len, dýňová semínka, sezam, slunečnicová semínka
špetka kmínu (může být celý i drcený)
Postup:
Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky si metličkou či vidličkou rozmícháme. Nastrouháme goudu na hrubo a přidáme ke žloutkům (hned promícháme). Dále přidáme semínka (těmi vůbec nešetřete, čím více tím lépe) – já dala celý balíček dýňových semínek, půlku velkého pytlíku slunečnice a dle oka len a sezam. Poté přidáme psyllium, kypřící prášek a špetku kmínu. Smícháme, mezitím si vyšleháme sníh a přidáme ke směsi. Pomalu promíchávejte sníh.
Tuto směs vyklopte na plech vyložený pečícím papírem a vytvořte bochánek. Směs by měla být hutná (hodně semínek), takže se Vám bude tvarovat dobře. Pokud je ještě „tekutá“ směs, tak se nebojte přidat semínka.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů 20 minut a poté na 150 stupňů 15-20 minut. Řiďtě se barvou chlebu.
Tento chléb můžete jíst i teplý! A s domací tvarohovou pomazánkou s čerstvou pažitkou nemá chybu. No… vlastně on nemá chybu ani samotný😋.
Věřím, že Vám bude chutnat a případně ukážete na sociálních sítích Vaše výsledky! ❤️
Krásný první pracovní den a mějte se krásně!
Vaše Natálie