Tenhle recept jsem si chtěla nechat jako svoje know-how. Každopádně tolik dotazů jak padlo na tyhle bulky jsem ještě v životě neměla 😂. A vzhledem k tomu, že si Vás jako sledujících moc vážím, tak Vám ho tedy přináším.
Tento recept mi dlouho trvalo než jsem ho dovedla (podle mého) k dokonalosti, ale vždy správná kuchařka, pekařka si recept upraví k obrazu svému, takže věřím tomu, že i Vy si svoje houstičky vymazlíte.
Budeme potřebovat:
500 g hladké mouky
25 g cukr moučka
sůl (dle chuti)
160 ml olej (já používám olivový nebo slunečnicový v kombinaci s domácím sádlem)
250 ml mléka
2 žloutky
1 celé vejce
1 kostka kvasnic
Na potření a posypání:
1 vejce
sezam bílý
mák
kmín
…cokoli dle chuti
A následně postupujeme:
Prvně si vytvoříme kvásek, který necháme na teplém místě dostatečně vzejít. Na tvorbě kvásku si musíme nechat záležet. Nevíte proč se Vám nedaří? Občas velkým problémem je moc teplé mléko. Horké mléko kvasnice tzv. zabije a tím už nevzejde. Kvásek vytvoříte, že použijete vlažné mléko s cukrem a nadrobíte do něj kvasnice. A samozřejmě jak jsem výše zmiňovala necháte na teplém místě vzejít.
Mezitím jsem si smíchala vedle v míse mouku, vejce, žloutky, sůl i olej (popřípadě sádlo). Jakmile byl kvásek vzešlý, tak jsem ho vlila do mísy, kterou jsem si předtím připravila se zbývajícími surovinami.
A teď důkladě zpracovat těsto. Můžete volit formou robotu či po staru ručně. Důležité je, aby těsto bylo hladké a sjednocené. Takže si fakt nechte záležet. Zpracovávání těsta se nesmí uspěchat.
Jakmile máme dokonale zpracované těsto, tak si ho vložíme zpět do mísy, pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Následně mísu dáme na teplé místo, aby těsto nabylo objemu (kynulo). Já většinou těsto nechávám kynout cca hodinku.
Jakmile máme těsto vykynuté a zdvojnásobilo nám objem, tak si pomoučíme pracovní plochu, aby se nám na ní těsto nepřilepilo. Těsto si vždycky trhám na malé kuličky a následně je tzv. překládám.
Dokonalou hladkou bulku bychom totiž nevytvořili jen ručně, kdy bychom se snažili udělat kuličku. Musíme ještě překládat. Teď vám vysvětlím jak na to… Jakmile máme menší kuličku v ruce chytneme z jedné strany těsto a natáhneme ho dolu (na spodek housky). Poté opět další stranu chytneme a zase natáhneme a zastrčíme do spodu housky. Tohle opakujeme u každé housky tak dlouho dokud houska ze shora není dokonale hladká.
Nebojte, pokud Vám překládání nejde. Sice bulky popraskají v troubě a nebudou vzhledově tak dokonalé, ale aspoň bude poznat, že jsou domácí.
Jakmile máme na plechu na pečícím papíru malé bulky, tak si rozšleháme vidličkou jedno vajíčko a budeme každou potírat. Následně si každou posypeme dle chuti. Já většinou nejradši volím posypání bílým sezamem, ale můžete zvolit i kmín, mák či hrubozrnnou sůl.
Z této „dávky“ těsta mám cca dva plechy bulek. Ty vkládám do předem předehřáté trouby na 180 stupňů (mám horkovzdušnou) a peču přibližně 15 minut. Neřídím se časem pečení, ale většinou barvou houstiček. Jakmile jsou zlaté, tak jsou hotové.
Tyto houstičky jsou křehké, vláčné a hlavně nejsou suché! A varuji před nakažlivostí tohoto receptu ❤️😂. U nás doma si je všichni zamilovali!
P.S. housky nemusí být vhodné jenom pro přípravu burgerů, ale doma si je obkládáme i s pomazankami, zeleninou, šunkou….no prostě vším,co máte rádi.
Tak ať Vám chutnají!
Vaše Natálie