Snad každá maminka, manželka, prostě žena známe staročeskou pochutinu s názvem „česnekové trojhránky“. Tento pokrm se podává například k pivu či vínu. Ale POZOR jsou skvělé i jako příloha například k polévce.
Jednoho dne jsem je měla v plánu dělat, ale chtěla jsem je trochu ozvláštnit. Možná udělat trochu zdravější verzi a vynechat bílou pšeničnou mouku. Takže jsem vzala můj zápisníček na hokusy pokusy v kuchyni a hned na poprvé se zadařilo! Prostě fantazii se meze nekladou, natož v kuchyni! ❤️ Né nadarmo se říká, že kuchyně je srdce domova. 😻 Ale ted už k samotnému receptu…
Česnekové trojhránky trošku jinak
Budeme potřebovat:
těsto:
370 g špaldové mouky
50 ml olivového oleje
250 ml mléka
1/2 kostky droždí
1/2 lžičky cukru
1 lžička soli
potření:
kousek másla
trošku olivového oleje
hooodně lisovaného česneku
můžeme přidat i bylinky nebo medvědí česnek
na ozvláštnění:
cokoli máme rádi – šunka, sýr, klobása, slanina,…
Postup:
Jako u každého kynutého těsta si nejprve vytvoříme kvásek. Jakmile kvásek vzejde, začneme ze všech surovin vypracovávat těsto. Řádně „zadělané“ těsto necháme kynout cca 1-1,5 hod. Já nechávám kynout těsto tzv. po staru pod peřinou.
Mezitím si smícháme rozpuštěné máslo, olivový olej, česnek a případné bylinky. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a vyválíme.
Potřeme připravenou směsí s česnekem a zabalíme jako roládu. Okraje zastrčíme dovnitř, aby nám směs nevytékala ven. Takhle připravenou roládu dáme do zapékací mísy nebo na plech vystlaný pečícím papírem. Nakrájíme ostrým nožem na šikmé trojhránky, ale nedáváme od sebe. Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme opět dle chuti – kmín, mák, hrubozrnná sůl či semínka…
Pokud bychom chtěli tyto trojhránky trochu ozvláštnit, tak po potření rozváleného těsta česnekovou směsí, můžeme přidat šunku, klobásku či nejrůznější sýry. Já vždy dělam jednu „nohu“ obyč česnekovou a druhou hezky plněnou.
Pečeme cca 25-30 minutek (dle trouby) na 180 stupňů. Vždy se, ale řídíme barvou trojhránků.
Trojhránky jsou vláčné, jemné těsto a i po pár dnech stále chutné! Pohostěte návštevu novou verzí starého staročeského receptu ☺️.
Takže teď už Vám jen přeji ať se dílo daří a DOBROU CHUŤ!
Pokud se Vám dílo zadaří neváhejte mne u výtvorů jak na FB či IG označit!
Vaše Natálie