Domácí houstičky jsem se rozhodla péct pro Natálku. Po vyzkoušení pár receptů jsem nebyla spokojená, ale po kombinaci s pár ingrediencemi jsem konečně spokojena. Celozrnnou verzi ještě chci dovést k dokonalosti, takže zatim jen recept na obyčejné bílé housky. 😊
Budeme potřebovat:
- 500 g polohrubé mouky
- 100 g oleje (můžete přidat i trochu sádla na víc, oni pak krásně voní)
- 2 lžičky cukru moučka
- kostka kvasnic
- 2 lžičky soli (klidně i méně)
- 250 ml mléka
- 2 vejce
na potření:
- žloutek
- kapka vody
na posypání:
- sezam
- slunečnicové semínka
- kmín
- hrubozrnná sůl
- mák
- či cokoli jiného, co máte rádi
Postupujeme následovně:
Opět pokud máte domácí pekárnu, tak dejte prvně tekuté suroviny s cukrem, solí a kvasnicemi do pekárny. Na vrch nasypte mouku a dejte program „příprava těsta“.
Pokud nemáte pekárnu, tak si udělejte kvásek. Smíchejte mouku, zbytek soli a přidejte vzešlý kvásek s vejcemi a zbytkem vlažného mléka. Propracujte hladké těsto. Já do něj přidala i trochu drceného kmínu. Toto těsto dáme do misky a přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Až nám těsto vykyne, tak si ho rozdělíme na tolik částí, podle toho jak velké housky chceme mít. Já chtěla malé a rozdělila cca na 15 dílů. Pletla jsem z jednoho pramene. Poté dala na plech vyložený pečícím papírem a nechala chvilku houstičky nabýt objemu. Pomazala žloutkem s kapkou vody a posypala každou jinou ingrediencí – kmín, sezam apod.
Následně jsem dala do předehřáté trouby na 180 stupňů. Pekla jsem do zezlátnutí (v mojí troubě cca 20 min). Můžete pak dopéct chvilinku na 120 stupňů.
Houstičky jsou vláčné, nejsou suché ani hutné.
Pokud by někoho zajímaly nedokonalé celozrnné housky, tak postup jsem dělala stejný, ale namíchala mouku žitnou a špaldovou. Příště bych ale ponechala polohrubou s částí žitné nebo špaldové mouky. Pokud nenecháte pšeničnou polohrubou mouku, tak houstičky nejsou tak nadýchané, jsou hutnější a i pevnější. Každopádně na chuť výborné. Do těsta jsem navíc přimíchala slunečnicové semínka. Ostatní ingredience jsou totožné.
Ať se Vám dílo daří a pokud byste opět zkoušeli, tak určitě pořiďte fotografii a pochlubte se o výtvory!
Dobrou chuť!
Vaše Natálie
Vyzkoušela jsem je! Jsou úžasný a mužu jen doporučit. Delala jsem z bílé mouky a byli křehký a vlacny.
Díky moc Naty
Děkuji. Jdu péct…