Jelikož je už období a všude se začíná péct cukroví a hlavně se všude objevuje otázka, „který ten recept je vlastně nejlepší?“, tak Vám sem dám recepty, které jsem zvolila já a jak s nimi jsem spokojená.
Sama jsem typ člověka, co cukroví moc nejí, ale miluji jeho pečení. Podle mne to nastartuje tu atmosféru Vánoc a ta vůně po celém bytě je prostě úžasná. Letos jsem zvolila pouze pár druhů cukroví, aby jsme to snědli :-D. Takže určitě budu péct vanilkové rohlíčky, perníčky, kokosky, linecké, rumové koule a chtěla bych zvládnout i vaječný koňak. No a samozřejmě VÁNOČKU!! Uvidíme jak to časově zvládnu…
Takže začala bych VANILKOVÝMI ROHLÍČKY
Tady jsem recept volila od mojí mamky, protože vím, že byly vždycky úžasné. Takže budeme potřebovat:
250 g hladké mouky
100 g pomletých ořechů
60 g cukru moučka
180 g másla (může se dát i herou půl na půl, ale mám ráda, když jsou prostě z másla)
2 žloutky
Nejdůležitější je, aby máslo mělo pokojovou teplotu, takže před děláním těsta nejlépe dopředu vyndat. Já osobně jsem vše smíchala v mém kuchyňském robotu a nechala ho vytvořit těsto. Pokud děláte těsto jak já říkám „růčo“, tak stačí smíchat prvně sypké a pak postupně přidávat ostatní, já máslo přidávám po kouskách postupně. A důležité je těsto pořádně propracovat. Těsto jsem nechala uležet přes noc v lednici, aby si odpočinulo a na plech tvarovala rohlíčky. Dala do předehřáté trouby na 170 stupňů. Vyndala když rohlíčky byly nazlátlé. Teplé nechala chvilku na plechu a poté obalovala v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým. Musí se opatrně jinak se rohlíčky zlomí. Ale to se stane každému 😀 (zlámané buď sníte hned nebo si je necháte do rumových koulí).
Tyhle rohlíčky nám všem CHUTNAJÍ! Každopádně porce je akorát pro nás, takže pokud máte velkou rodinu, tak bych volila dvojnásobnou dávku.
RUMOVÉ KOULE
Rumové koule doporučuji dělat až naposled, přece jenom je to nepečené cukroví. Tento recept mám taky osvědčený a jsou skvělé!
Takže budeme potřebovat:
400 g dětských piškotů (tady můžete přidat i ty rozlámané rohlíčky)
120 g másla
200 g moučka cukr
100 g mletých ořechů
50 g kakaa
80 ml rumu
kokos na obalení
Rozemeleme si vlašské ořechy a smícháme se zbytkem ingrediencí. Tvoříme kuličky a obalujeme v kokosu. Velice chutná rychlovka.
PERNÍČKY
Tento rok jsem se ptala na recept, přišlo mi jich nespočet a nakonec jsem se rozhodla pro tento. Musím, ale napsat, že jsem hledala recept na perníčky, aby byly měkké!
Takže na perníčky potřebujeme:
600 g hladké mouky
250 g cukru moučka
200 g másla
6 lžic medu
2 lžíce kakaa
1 kypřící prášek do perníku
1 lžička perníkového koření
3 vejce
Opět jsem vše naházela do robota. Důležité je zase pokojová teplota másla a já prvně smíchávám sypké suroviny. Těsto nechala přes noc odpočinout v lednici. Pekla jsem z poloviční dávky a na cca 170 stupňů a hlídala spodek perníčku a jakmile začal hnědnout vyndala. Teplé se pomazávají rozšlehaným bílkem, ale já vzhledem k tomu, že se „milost paní“ uráčila při pečení plakat, tak jsem některé spálila a žádné nepomazala :-D.
Měkké jsou jen teplé, po vychladnutí jsou pevné. Nyní je to 4 dny od pečení a stále jsou pevné, ale chuťově výborné.
Takže jsem stále recept na měkké perníčky neobjevila :-D.
LINECKÉ CUKROVÍ
Ozkoušený recept X let od mojí mamky :-). Budeme potřebovat:
300 g hladké mouky
200 g másla
100 g cukru moučka
2 žloutky
citrónová kůra
vanilka (vanilkový cukr)
Vše opět smícháme a uděláme těsto. Nezapomenout na pokojovou teplotu másla. Nechat těsto přes noc odpočinout v lednici. Vykrajuji po párech a na jednom kolečku udělám dírku (tu dělám trubičkou, kterou používám na medové trubičky), aby po namazání marmeládou byla vidět. Pekla jsem opět na 170 stupňů do zlatova.
KOKOSKY
Na kokosky potřebujeme:
4 bílky
200 g moučkového cukru
200 g kokosu (dát více, podle struktury)
Ve vodní lázni svaříme bílky s cukrem na tuhý sníh. Do sněhu poté přidáme kokos a lžičkou děláme na pečící papír „hromádky“.
Opět peču na 170 stupňů chvilinku cca 2-3 min, z pečícího papíru sundavám studené.
Je tu i rychlejší varianta a to, že uděláme sníh, přišleháváme cukr a kokos a z toho uděláme hromádky na pečící papír. Je to rychlejší varianta a stejně dobrá.
Co Vy? Pečete? Máte nějaký typ na osvědčené perníčky (ať mám další rok, co zkoušet :-D)?
Vaše Natálie
Ty naše jak jsem ti posílala mám osvědčené, že změknou 😉 budeš je zdobit? Já třeba na to nemám nervy ? ozdobim jeden a konečná ??
Nene, nebudu. Nám zdobené nechutnají. No, měla jsem dát na Tebe, ale byl nespočet receptů :-D. Tak příští rok 🙂